HTML

Fel a keleti partra!

Most éppen USA, New Yorktól a Niagaráig.

Friss topikok

  • alauride: De, biztosan. Pl. a nálad lassabban haladót ne előzd meg jobbról. Pl. ne szemetelj. Pl. közterület... (2013.08.15. 18:51) Általában 3.

Balboa-park

2013.07.05. 17:48 alauride

A Balboa-park  San Diego Városligete, múzeumi negyede és arborétuma. A város egyik fennsíkján fekszik, mély völgyek veszik körül, az egyikben vadregényes kirándulóút vezet, a másikban autópálya. Klímája melegebb, mint a parthoz közelebb, de még a harminc fokot itt sem érte el.

Építészete olyan, mintha egy spanyol királyi rezidencia nyári épületei között járnánk, a hőségre optimalizált vastag falak, csobogók, átriumok, vízfelületek, ravaszul járó légáramlatok, masszív árkádok - és a barokkos túldíszítettség mindenfelé. A bejáratnál  a mórokat Spanyolországból kiverő El Cid  szobra is a spanyol időket idézi - egyáltalán nem tartják megtagadandónak azt az örökséget, sőt, mintha a város rá is játszana néha, a megkülönböztetés, a különlegesség jegyében. A park nagyon szépen rendben van tartva, előző este a híradóban láttuk, hogy éppen megnyitották a bejárati részét a felújítás után.

A növényzet részben a nyugati part, részben Ausztrália, köszönhetően a kialakításban részt vevő botanikushölgynek. Az ötödik kontinenst az eukaliptuszok és a gumifák 30 méteres, impozáns példányai képviselik.

A rózsák kertje számunkra kevés újdonságot hozott, csak a lila rózsák jelentettek újat, gyönyörű pasztellszínükkel, és hozzá a tökéletes formájukkal. Szín szerint voltak csoportosítva  a virágok, csak bokorrózsa-tövek, álomszép pirosakkal és téglaszín-sárgákkal.

A kaktuszok között láttunk pár szépen virágzót is, az otthonról ismerős agavék, gömbkaktuszok között. A parkban fura módon minden bezár négykor, így múzeumra esélyünk sem volt, négytől már vizet sem tudsz venni, lassan kihal az egész, hogy estére átadja a helyét az ingyenes orgona koncertre érkezőknek.

Szólj hozzá!

Címkék: Kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://felkereked.blog.hu/api/trackback/id/tr245391859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása