HTML

Fel a keleti partra!

Most éppen USA, New Yorktól a Niagaráig.

Friss topikok

  • alauride: De, biztosan. Pl. a nálad lassabban haladót ne előzd meg jobbról. Pl. ne szemetelj. Pl. közterület... (2013.08.15. 18:51) Általában 3.

Út Coloradóba

2013.07.08. 05:29 alauride

Phoienixből kicsit csúszva indultunk, a kártyánkat nem mindig fogadják el, ilyenkor creditkártyaként, vagy Gabi AMEX-jával hidaljuk át a problémát. Közben a bankban látom, hogy minden költés úgy két napon belül megjelenik.

Így is időben érkeztünk az első megálláshoz, Montezuma kastélyához. Az építménynek semmi köze sem Montezumához, sem kastélyhoz, egy indián törzs lakott a Rio Verde mentén, ők építették lakásnak és egyben védelemként a hegyoldalba, két keményebb réteg kő közé a házukat. Úgy ötven fő lakhatott benne, húsz helyiségből állt, és iu. 700 körültől lakták, a hohokam, majd a hopi törzs. A folyó környéke mindent megadott, amire szükségük volt, amit pedig nem, azt kereskedéssel megszerezték. 1420 után hagyták fel a települést, időjárás-változás, és részben a környező helyzet változása miatt. A falak gyakorlatilag eredetiek, a tetőt és a födémeket építették újjá az eredeti technika alkalmazásával. 1906-ban személyesen Roosevelt elnök nyilvánította emlékhellyé, ennek köszönhető a fennmaradása.

Ezután Sedona felé vettük az irányt, a "vörös hegyek vidékének" nevezi magát, és nem ok nélkül. Az első igazán szép hegy, amelyik szembejött, az alakjáról kapta a nevét: Harang-hegy. Megmászni egyiket sem lehet, csak a lábánál körbesétálni, de közelről nem is mutat olyan jól. És sorba jöttek a többiek, kisebb-nagyobb vörös csúcsok, itt-ott fehér berakódásokkal, de impozáns volt valamennyi. Itt még lett volna útközben egy kis fürdőzés a képen látható patakban, de akkora zuhé támadt, hogy látni nem lehetett, és ez kitartott egészen Canyon Village-ig, ahol a szállásunk volt. A hőmérsékelt pedig a reggeli 36 fokról fél óra alatt visszaesett 18-ra. Azért a medvefarmot esőben is megnéztük, itt voltak grizzlyk, arizonai barnamedvék, farkasok és fekete, valamint fehér bölények.

Este még kimentünk megnézni a naplementét, éppen elállt az eső és kicsit felszakadozott - jól tettük, mert másnap ugyan egész nam hétágra tűzött a nap, de este a nyugati égen fekete felhők voltak, így lőttek a naplementének.

A kanyonról majd legközelebb :(

 

.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felkereked.blog.hu/api/trackback/id/tr415395455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása